úterý 29. dubna 2014

Jedna rozverná hádanka

A sice: čímpak jsem si to přizdobila salát hlávkový. Otázka cílí na ty bílé kuličky nikoli na kolečko mrkve nebo ocet z černého rybízu. Tyhle věci každý pozná


a první tři správné odpovědi mají slevu 10 % na terénní seminář, který bude 27. května v Suchodole.
Pište na kytkykjidlu@gmail.com

středa 23. dubna 2014

Radost z lupeni

Okolo svatého Jiří vrcholí sezona jedlého býlí. (Tedy tady v Praze, jinde si to přepočítejte podle nadmořské výšky). Všechno se tlačí ven. Lupeny jsou vynikající.


Obrázek: Ve směsi kozlíček polníček (to jsem pomalu ani nevěřila, že by se dalo v okoli Prahy najít), kerblík lesní, šťovík kyselý a bršlice kozí noha.

Myjeme dobře, sušíme v odstředivce na salát a sekáme hrubě, aby nevznikl špenát za studena, což je ohavné.


Smícháme s čočkou,  třeba červenou, a zdobíme dle libosti. Třeba jako já, květy šťavele kyselého. jeho něžnoučké kvítky jsou opravdu k zulíbání.
Podáváme ihned, aby lupení neovadlo. Druhý den  začíná z čočky prosakovat voda, jakoby byla nemocná. 

pátek 18. dubna 2014

V Americe jedí........

tulipány. Plněný šlehačkou s obyčejným perníkem politým vaječným likérem. 


chtělo by to něco kompaktnějšího,  šlehačka se hrozně rychle rozpatlala (byla to pocivá šlehačka z  mléka, žádná E náhražka)

středa 16. dubna 2014

Pampeliškový sorbet


 Pampeliškový sorbet podávejte se šumivým vínem. Už nikdy nebudete chtít jinou zmrzlinu..





pátek 11. dubna 2014

Pestum Ursinum

A bude pesto z česneku medvědího!




Ořechy jsou důležité, ale mohou být jakékoli včetně madlí. Citron zpomaluje hnědnutí. Dobrá náhražka pazmezánu nutná. Kvalitní tyčák nezbytný. Olej libovolný.




A bylo pesto: chuť má svěží, konzistenci správnou.



středa 9. dubna 2014

Limetka není, použijte šťovík! Ten je.

Limetka by byla, ale se šťovíkem je to jednodušší a také levnější. K jarní večeři jsem dělala tabouleh s jarními dary zahrady: pažitka, ta se letos vyvedla pěkně macatá, máta zatím nic moc a šťovík, ten je z Bráníku od Vltavy. Synek se ptal, jestli tam dám celou tu hromadu šťovíku v prvním plánu, že prý "je to kyselý".


Dala jsem to tam a kuskus to nádherně zjemnil. Dále pak použita klasika pro výrobu tabouleh - kuskus, kapary, olivy, rajče, paprika holandská... sůl, olivák atd. Harissa byla perlou této lehké dietní kreace. Se šťovíkem se snoubila ochotně.

V třetím plánu odpočívají nakládané pampeliškové výhonky, ještě nevím, jak to dopadne.

pondělí 7. dubna 2014

Začíná čas pampelišek

Blanšírovala jsem pod kbelíkem. Pampeliškový salát byl moc dobrý. Měla jsem na něj takovou chuť, že jsem si ani pořádna neutřela tu kuchyňskou linku, na které jsem fotila. Použité suroviny - paprika (původem z hypermarketu), šnytlík a pampeliška bělená (původem ze zahrady, Praha 6), olivy cezené na absinthové lžice (původem z Tuniska).


 No vlastně jsem to pak podávala takhle - se zbytky primulek z lednice, aby nepřišly vniveč.


Zálivka nejobyčejnější - ocet (moje biozbytky marmelád zkvašené, velmi jemné, takže se ani nemusí ředit), sůl, pepř, olej olivák. Na hledání hořcice jsem neměla náladu, bylo 21.21 hodin a měla jsem hlad. A to tedy bylo o dost lepší! K lehkým květům patří lehká zálivka.