Okolo svatého Jiří vrcholí sezona jedlého býlí. (Tedy tady v Praze, jinde si to přepočítejte podle nadmořské výšky). Všechno se tlačí ven. Lupeny jsou vynikající.
Obrázek: Ve směsi kozlíček polníček (to jsem pomalu ani nevěřila, že by se dalo v okoli Prahy najít), kerblík lesní, šťovík kyselý a bršlice kozí noha.
Myjeme dobře, sušíme v odstředivce na salát a sekáme hrubě, aby nevznikl špenát za studena, což je ohavné.
Smícháme s čočkou, třeba červenou, a zdobíme dle libosti. Třeba jako já, květy šťavele kyselého. jeho něžnoučké kvítky jsou opravdu k zulíbání.
Podáváme ihned, aby lupení neovadlo. Druhý den začíná z čočky prosakovat voda, jakoby byla nemocná.
Žádné komentáře:
Okomentovat